16 ožujka, 2014

Ljekovita svojstva aronije ili sibirske borovnice

Aronija je bobičasto voće koje svojim izgledom najviše podsjeća na borovnicu. Naziv biljke ‘sibirska borovnica’ proizlazi iz činjenice da dobro podnosi zimu, te je iz Sjeverne Amerike, gdje joj je i postojbina, najprije dospjela u Sibir.

Sibirska borovnica – Aronija, odlično podnosi zimu i mrazove od čak 45°C ispod ništice. Raste u obliku grma, kao i borovnica, no aronija je nešto viša i može dostići visinu od čak 2 metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke je bobičasti plod. Za razliku od ploda borovnice, koji je slatkastog okusa, aronija ima plod koji je oporijeg okusa.

U svojim plodovima, aronija sadrži veliku koncentraciju antioksidanata kao što su tanini, biofenoli, flavonoidi, antocijanini i katehini. Koncentracija antioksidanata u aroniji je čak i veća od one u borovnici, tako da možemo reći da raonija ima osjetno jače blagotvorno djelovanje na organizam.

Aronija efikasno pročišćava organizam, a dobra je čak i u čišćenju organizma od teških metala.

Vitamini koji se mogu pronaći u ovoj biljci su: vitamin C, A, E, B2, B6, B9 i dosta rijedak vitamin P. Od minerala možemo spomenuti, kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod.

Pored navedenog aronija u sebi sadrži i veoma rijedak voćni šećer sorbitol.

Nema komentara:

Objavi komentar